مریم کشاورزیان

×مرا فقط نوشتن است که آرام می دهد×

چرا کتاب می خوانیم

جمعه, ۵ شهریور ۱۴۰۰، ۰۸:۵۵ ب.ظ

چرا کتاب می­ خوانیم؟ قصد ما از خواندن کتاب یا به سبب وقت­ گذرانیست و یا به دنبال آگاهی، دانایی، رفع شبهات و یا کسب تجربه هستیم.

چه کتابی می­ خوانیم؟ اگر برای وقت گذرانی، به کتاب پناه می­ بریم، بیشتر تمایل و کشش به سمت رمان و داستان، ترجیحاً از نوع عاشقانه داریم و اگر برای دانایی و رفع مشکلات است از کتابهای علمی، انگیزشی، ادبی و هنری در زمینه­ های مختلف بهره می­ بریم.

بطور معمول، رمانها و داستانها در ذهن ماندگارترند زیرا یک سلسله داستانی دارند و بعلت تصویرسازی که در ذهن مخاطب ایجاد می­ کنند، تا مدتها در ذهن ماندگارند. گاهی گمان می­ رود، رمان تاثیر چندانی در علم و آگاهی و بالابردن سطح دانش افراد ندارد، اما هستند رمانهای فاخری که به قلم نویسنده­ای با تجربه ، ماهر و توانمند نگارش شده است، و با بیان دیدگاهها و روایتها در قالب و فرم داستانی، تاثیر زیادی بر خواننده داشته است.

هر رمان مجموعه­ ای از زندگیها و تجربه ­هاست که خواننده بوسیله همزادپنداری با شخصیت داستان و همراه شدنش در جریان زندگی به تجربه­ نو دست پیدا می­ کند که حتی ممکن است در زندگی شخصی او مفید باشد.

در مورد کتابهای غیر داستانی، علیرغم محتوای غنی و ارزشمند این کتابها، چون تصویرسازی توسط مخاطب و خواننده در آن کمتر اتفاق می­ افتد و درک مطلب و فهم موضوع با دشواری بیشتری حاصل می شود. بنابراین اگر هدف خواننده یادگیری و اثرپذیری است، لازم است مطلب بارها تکرار شود تا نتیجه مناسب کسب شود.

بسیاری ازما عادت داریم همزمان چند کتاب را با هم بخوانیم. بسیاری از ما طمع یادگیری داریم. به همین علت میل زیادی برای داشتن و خواندن کتابهای مختلف و پر کردن کتابخانه از کتابهای معتبر و مطرح از سراسر دنیا را داریم و بخاطر داشتن این میل با وجود مطالعه زیاد، تاثیر پذیری و ثبت نکات مفید کتاب، در ذهنمان را کمتر تجربه می­ کنیم.چاره چیست؟

غلبه بر خواندن همزمان چند کتاب، یادداشت برداری، خلاصه نویسی و تحلیل موضوع کتاب، ارجاع به منابع اشاره شده در کتاب، تکرار و بازخوانی کتاب پس از یک وقفه یک تا دوماهه، نوشتن مزایا و نکات کاربردی کتاب، ذکر نیازها و انتظارات برآورده نشده از کتاب و مطالبی که باید بیشتر در مورد آن تحقیق و بررسی کرد. خوانش کتاب در جمع دوستان، تحلیل نظرات و برداشتهای دیگران، مطالعه نقدهای معتبر از کتاب و نویسنده، رونویسی از بخشهای مهم کتاب از جمله اقداماتی است که مطالعه کتاب را ثمر بخش می­کند. درک کامل از محتوای کتاب زمانی اتفاق می­دافتد که پس از اتمام کتاب بتوانیم خلاصه­ ای در حدود 2000 کلمه از کتاب بنویسیم. در صورت عدم توانایی، لازم است در شیوه مطالعه خود تغییراتی اساسی دهیم. جز این اگر باشد نمی­ توان انتظار داشت که در جهت ارتقا دانش و تجربه گامی برداشته ­ایم. علم ناکافی و تجربه ناقص به اقدامی موثر در زندگی منجر نخواهد شد و تنها سرانه مطالعه از لحاظ کمی افزایش پیدا کرده و کیفیت آن همچنان بی­ تغییر خواهد ماند.

  • مریم کشاورزیان

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی